2022 metų jauno vyno šventė Zyplių dvare

11/22/2022

Tų metų derliaus jauno vyno ragavimo šventė iš Prancūzijos Božolė (pranc. Beaujolais) vyndarystės regiono jau prieš nemažai metų atkeliavo ir į Lietuvą. Tradiciškai ši šventė švenčiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, kada jau galima atkimšti pirmuosius naujo derliaus vyno butelius ir su smalsumu užuosti jaunojo vyno kvapo bei paragauti jo skonio. Pagal šį jauną vyną vyndariai mėgina spręsti apie tų metų uogų ir vaisių derliaus kokybę, o tuo pačiu ir apie vyno skonį. Jauno vyno ragavimas - tai ypatinga šventė vyndariams, kurie tikisi, kad jų kruopštus darbas davė gerus vaisius ir jų pagamintas vynas yra skanus bei kokybiškas. 

Vis labiau populiarėjant vyno gėrimo kultūrai, Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, įvairiose vietose pradėti organizuoti įvairaus formato jauno vyno, paprasčiau tiesiog vadinamo Božole, ragavimo renginiai, šventės, degustaciniai vakarai. Išskirtinė Božole vyno šventė "Žalias vynas" kasmet tradiciškai vyksta Zyplių dvare. Joje kasmet susirenka vis daugiau lietuviško vyno gamintojų iš įvairių šalies vietovių.

Šiais metais jau 12-ta jauno vyno šventė Zyplių dvare vyko lapkričio 19 dieną, kurią organizavo Lietuvos nacionalinė vyndarių asociacija ir Lietuvos vyndarių asociacija. Čia susirinko gausus būrys Lietuvos vyndarių ir jų svečių ragauti šių metų derliaus vyno. Šioje šventėje taip pat dalyvavo bei Telšių rajoną atstovavo vyndariai Diana ir Remigijus Šimkai, Jolanta ir Egidijus Kaubriai bei jų svečiai Telšių turizmo klasterio atstovai Aušra Pakalnienė ir Romualdas Kačerauskas. Renginį vedė kapitonas, kelių knygų autorius, lektorius ir žinomas vyndarys Paulius Kovas.

Renginį sudarė dvi dalys. Pirmoje dalyje vienas geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Arminas Darasevičius pristatė paskaitą apie vyno butelių etiketes: jų apipavidalinimą, spalvas, užrašų šriftus ir reikšmę bei etikečių dizaino tendencijas. Vyno butelio etiketė - tai lyg vyno pasas, pagal kurį nustatoma jo kilmės šalis, gamintojas, vyno rūšis, derliaus metai, alkoholio kiekis vyne ir kitos savybės. Etiketė yra pirmasis veiksnys, pagal kurią atpažįstamas tiek pats vyndarys, tiek jo gaminamas vynas.

Po paskaitos vyko vyndarių šventei pristatytų vynų etikečių konkursas. Etiketes pagal nustatytus kriterijus vertino sudaryta komisija. Reikia manyti, kad komisijai nebuvo lengva apsispręsti dėl geriausių etikečių ir išrinkti tris tinkančias apdovanojimui, kadangi, kaip vėliau teko įsitikinti, Lietuvos vyndarių sukurtos jų vynų etiketės dizainu, spalvine gama ir grafika nenusileidžia pasaulio vyndarių etiketėms.

Antroje šventės dalyje vyko jauno vyno akla degustacija ir vertinimas. Degustacijai buvo pristatyti iš viso 28 vynai iš įvairių Lietuvos regionų. Tame tarpe pagal rūšį buvo pristatyti 7 sausi ir 15 pusiau sausi-pusiau saldūs vynai, 6 saldūs midūs. Vynas, pagal jam suteikto numerio eiliškumą, buvo pilamas į taures šventės dalyviams degustuoti, tačiau pats butelis buvo paslėptas nepermatomame maišelyje, kad niekas negalėtų matyti, kuris čia vynas bus degustuojamas. Tad degustatoriams teko pasikliauti tik savo akies skvarbumu, uoslės jautrumu ir liežuvio aštrumu. 

Į taurę įpiltas vynas tradiciškai apžiūrimas prieš šviesą įvertinant jo spalvą ir skaidrumą. Tada jis pasukiojamas taurėje į šonus, kad būtų galima įvertinant jo konsistenciją - tirštesnis ar skystesnis, ar ant stiklo šonų liko vyno "varveklių". Po to vynas pauostomas giliai į šnerves įtraukiant vyno aromato, o galiausiai jis paragaujamas mažais gurkšneliais. Taip kiekvienas degustatorius stengėsi nuspėti iš ko pagamintas degustuojamas vynas, 10-balėje sistemoje vertino to vyno skonį ir aromatą. Kiekvieno vyno vertinimą reikėjo įrašyti į degustacijos rezultatų lentelę, o degustacijos pabaigoje turėjo išsirinkti jam labiausiai patikusį vyną.

Visų degustacijoje dalyvavusiųjų vertinimo rezultatai buvo susumuoti ir išrinktas šioje šventėje labiausiai patikęs vynas kiekvienoje vyno rūšies kategorijoje. Džiaugiamės, kad iš jauno vyno šventės Zyplių dvare grįžome su 3-čios vietos apdovanojimu, kuris buvo įteiktas Remigijui Šimkui už jo šilauogių midų.

Šventės pabaigoje svečiai vaišinosi naminiu bulvių plokštainiu su spirgučiais. Po vakarienės buvo išstatyti visi aklojoje degustacijoje ragauti vynai ir kiekvienas galėjo dar paskanauti jam labiausiai patikusius vynus, pabendrauti su kolegomis vyndariais ir kitais svečiais.

Šventėje dar kartą įsitikinome, kad vynas yra ne svaiginimosi, bet bendravimo priemonė. Prie vyno taurės mezgasi įdomūs pokalbiai, gimsta originalios idėjos. Todėl, saikingai vartojant vyną, malonioje kompanijoje galima mėgautis šiuo klasikiniu gėrimu ir turėti puikų laiką drauge. Vyno degustacijose, ragaujant įvairių rūšių vynų, tobulinamas vyno skonio supratimas, žinios apie vyno gamybą, derinimas prie skirtingų patiekalų.